top of page
Zoeken
  • babettegerrits

De balans opmaken......

Bijgewerkt op: 18 jun.

In de vakantieperiode is het altijd een fijn moment om in alle rust de balans op te maken. Hoe waren de afgelopen maanden voor mij? Heb ik een goed evenwicht ervaren? Wat ging er goed en wil ik graag zo houden, wat zou ik graag anders willen?


Het is goed om te weten dat een volledig en continu evenwicht zeldzaamheid is. Balans zou je dus kunnen zien als een dans tussen tegenstellingen.

Er wordt in het mensenleven heel wat afgezocht naar balans. Hele planken vol zijn er geschreven over evenwicht. Een evenwichtig leven, een uitgebalanceerd dieet, een gelijkwaardige relatie. Innerlijk evenwicht. Balans. Balans. Balans.


Een mooi moment om een keer je eigen balans op te maken op een andere manier….

Zet een timer op 10 minuten en flowschrijf over balans. Alles wat in je opkomt rond dit onderwerp. Schrijf door. Stok je? Schrijf dan weer het woord "balans" op. En kijk wat er komt. Welke verwachtingen, verlangens, vastigheden en variabelen zweven in jou rond het woord balans. Over vroeger, over nu, over later... Bestaat "balans" volgens jou, heb je een idee wat het is, hoe voelt balans voor jou, waarop balanceer jij? Zie maar wat er stromen en komen wil. Laat je vooral verassen door het hetgeen je opschrijft!


Schrijf nu een lijst van 30 tegenstellingen (minimaal 60 woorden dus). Heel basaal. Wat zou eigenlijk de tegenstelling van basaal zijn? Complex? Dus als volgt. Licht- donker Licht-zwaar Lief- niet lief (of een ander woord dat voor jou tegenover lief staat)

Enzovoorts, enzovoorts.


Lees de tegenstellingen rustig door en voel in jezelf welke tegenstelling iets in je oproept op dit moment. Wat dan ook. Weerstand, vreugde, nieuwsgierigheid of herkenning.


Schrijf over de dans van deze tegenstellingen in jouw leven. Is het een dans die vooral in jouw binnenwereld plaatsvindt. Is het een dans van verlangen en afstoting. Of is het een dans die de buitenwereld waar kan nemen in jou of jouw gedrag. Zo kan het zijn dat stoppen met roken een dans is tussen begrenzen en toegeven. De dans tussen aspecten in jezelf. Nou ja, je hebt zelf vast ideeën te over. Hoe lang je schrijft en hoe je schrijft is aan jou. Maar baken het wel af in tijd of ruimte. Dus zet de timer of bepaal van tevoren hoeveel kantjes je wilt schrijven.82 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page